Mai 31 , 2013
Orlando Szasz: Exista o tara care a renuntat la armata proprie si in care 85% dintre cetateni sunt fericiti

In zilele noastre sunt destul de putine locuri, unde numele traduce cu acuratete consistenta zonei desemnate. Costa Rica insa livreaza tot ceea ce promite. Si mai mult decat atat. Calatorind de la aeroportul aflat in capitala tarii, catre partea de sud a coastei Pacificulului, am avut ocazia sa inteleg despre cat e de bogat, de divers si de surprinzator si autentic teritoriul acesta tropical, care reprezinta un fel de Elvetie a Americii Latine.

Pace-pace…

Flancata in partea de nord de tari dominate de tulburari politice si beligerante de toata mana, Costa Rica face opinie separata in cel mai bun sens cu putinta. Aflata pe lista foarte scurta a tarilor care au ales sa renunte la armata proprie, a dobandit timp si resurse pentru alte lucruri, care sunt in masura sa netezeasca drumul catre bunastarea cetatenilor. Costa Rica este tara care si-a adjudecat de mai multe ori locul intai, in clasamentul facut de New Economics Foundation, cu privire la gradul de „fericire” al populatiei , 85% dintre cetateni declarandu-se fericiti.

Nu e de mirare ca in timp a devenit un magnet pentru investitorii in imobiliare, pentru americanii si europenii cu resurse, care gasesc aici o oaza de liniste, de luxurianta necontrafacuta si de naturala prosperitate. Costa Rica e bogata oricum ai lua-o, indiferent ca te gandesti la diversitatea climei, la gustul incredibil al unui fruct de mango proaspat rupt din copac, la terenul vulcanic mustind de minerale propice dezvoltarii plantelor exotice, la peisajele vulcanice montane sau marine care iti taie respiratia.

Vegetatia tropicala imbraca regeste orice coltisor de pamant si are realmente puterea de a inghiti in cateva luni de zile orice constructie sau proprietate usor neglijata, intr-o armatura verde-jungla.

Costa Rica mai inseamna raiul pe pamant pentru toti cei care viseaza sa se hraneasca sanatos, aceasta zona oferind cea mai bogata diversitate de produse vegetalele crescute natural, fara interferenta a niciunui pesticid sau ingrasamant artificial, precum si o mare varietate de carne cu un gust absolut inceredibil, indiferent ca vorbim de carne de provenienta marina sau carnea animalelor domestice de uscat.

Spune-mi cum te privesti, ca sa-ti spun cine esti

In Romania, mai in gluma, mai in serios, ii mai auzi pe oameni ca zic: „frumoasa tara, pacat ca e locuita”. In Costa Rica asa ceva e de neconceput. Saraci sau bogati, localnicii sunt mandri de identitatea lor, de locul unde s-au nascut si de darurile cu care i-a inconjurat natura.

Pura Vida, salutul lor, spune tot. In expresia aceasta, aparent simpla, regasesti esenta costaricana.In functie de context, „pura vida” poate insemna „buna ziua”,”ce mai faci?”, „asta-i viata, cu bune si cu rele”, dar si „viata e minunata si e merita traita cu tot cheful, la intensitate maxima”. Cu un minim de mijloace si maximum de expresivitate, „pura vida” e metafora veritabila pentru cum poate arata viata la superlativ, pe aceeasi planeta,dar intr-un „ecosistem” usor diferit.

 

Articol aparut pe www.wall-street.ro